Otte år tilbage satte Karsten Nygaard, Kresten Hyldahl og Leif Andersen de første vinstokke på førstnævntes mark. De seneste par år har givet en mindre produktion, men nu er stokkene så gamle, at de vil bære optimalt.

Der er ikke den store frygt for ledighed hos de tre venner, som nu gennem en årrække har etableret og passet en vinmark i Vokslev med nu 660 vinstokke.
Arbejdet med at tilse og bearbejde vinstokkene – og den kommende høst og vinproduktion – belægger nemlig en stor del af fritiden.

– Det er jo lysten, der driver værket i denne hobbybetonede virksomhed, men nøgternt set, så svarer arbejdsindsatsen i en vinmark som vores til ca. halvandet årsværk. Arbejdet deler vi mellem os og vi mødes fast to gange ugentlig, ud over at Karsten, der jo bor ved vinmarken, fører dagligt tilsyn, fortæller Kresten Hyldahl.

Vinmarken er etableret i 2009, og siden 2013 er der produceret i mindre målestok. Men fra i år skulle vi gerne nå fuld produktion på 600-800 flasker. 

Der er tale om såvel rød- som hvidvin og rosé fra vineriets produktion, og på vinmarken finder vi Rondo og Cabernet Cortis druer til rødvinsproduktionen, mens druerne til hvidvin breder sig over sorterne Madeleine, Muscaris, Regent, Orion og Solaris – med sidstnævnte som den mængdemæssigt største sort.

– Det er en udfordring i sig selv at dyrke vin i Danmark, men i Vokslev har vi en god jordbund af kridt, som holder på vandet. Hertil kommer, at vinmarken skal overvåges for bl.a. frost i det tidlige forår, sygdomme i vinstokkene og forskellige former for skadedyr.

– Og så spiller vejret naturligvis ind, betoner de tre vinbønder, hvor væksten i 2016 ikke havde de bedste betingelser. I år håber vi – trods tidlig frost – på et godt vinår, for foråret har ikke været tørt, og nu er solen kommet. Og nu bliver det spændende at følge årets fortsatte vækst, slutter de.

Indtil videre sælges den lokale vin kun fra egen vingård.

Kresten Hyldahl og Leif Andersen beværter weekendens gæster ved åbnings receptionen.